IJzersterke mentaliteit creëren
Mentaal sterk zijn is een echte kwaliteit en wordt, naarmate je hoger speelt, steeds belangrijker. Het is niet makkelijk om een mentaal sterk te worden, omdat het ook te maken heeft met persoonlijke kenmerken en/of situaties die zich buiten het voetbal om afspelen. Echter zijn er wel tools om je te helpen om mentaal beter te worden en niet te bezwijken als de druk hoog is.
Olifantenhuid
"Een olifantenhuid hebben", een welbekende uitdrukking.
Het betekent letterlijk dat jij je weinig aantrekt van kritiek of beledigingen.
Om een olifantenhuid te creëren zijn een aantal dingen die je heel bewust kan doen:
- Reageer niet op alles, tegenstanders en/of toeschouwers gaan je proberen uit je spel te halen door tegen je te gaan praten. Het moment dat je terug gaat praten, zitten ze onder je huid. Precies waar ze willen zijn.
- Trek je niks persoonlijk aan. Alles wat trainers/spelers tegen je zeggen op het veld is naar jou als speler, niet naar jou als persoon.
- Ken je eigen kwaliteiten. Als jij goed bent met hoge ballen, en iemand zegt daar iets van. Weet dan dat jij beter weet en niet naar deze persoon luistert.
- Heb "schijt" aan mensen of omstandigheden, hou die zin "Wat ga jij me maken dan?" in je hoofd.
Stoïcijns
Stoïcijns betekent dat jij je niet uit je mentale evenwicht laat brengen. Spelers/toeschouwers of trainers kunnen jou niet van de wijs brengen en je weet dat wat jij doet, het juiste is. Een synoniem voor stoïcijns is dan ook "onverstoorbaar".
Om stoïcijns te worden moet je vertrouwen hebben in datgene wat je doet en daaraan vast houden. Als je weet dat wat je doet goed is en werkt, blijf dat dan ook doen. Ook al gaat het een aantal keer mis, uiteindelijk wordt het beloond.
Voorbeelden van stoïcijns zijn:
- Altijd dezelfde routine doen.
- Blijf werken aan bepaalde aspecten van het keepen, ook als mensen zeggen dat je het toch niet gaat verbeteren.
- Als je de mogelijkheid hebt, wel die moeilijke bal spelen. Ondanks dat het een aantal keer mis ging.
- Blijven praten, ook als de spelers niet direct luisteren.
Weet naar wie te luisteren
"Nederland heeft 17 miljoen bondscoaches", een bekende uitspraak. Iedereen denkt verstand van voetbal te hebben en dus ook een mening over je te mogen hebben. En iedereen mag een mening over je hebben, alleen is niet elke mening even waardevol.
Weet voor jezelf goed aan welke feedback/mening je waarde hecht en aan welke niet. Zo is de mening van een toeschouwer vele malen minder belangrijk dan die van je (keepers)trainer. De (keepers)trainer is namelijk degene die jou een betere keeper maakt, niet die toeschouwer aan de zijlijn.
Je kan elke mening aanhoren, maar je hoeft niet naar elke mening te luisteren. Schat elke mening op waarde in, neem het mee of negeer het.