Structuur keeperstraining

Een keeperstraining moet (net zoals elk leerproces), een logische opbouw hebben. Het geeft structuur en duidelijkheid aan de keepers en ze weten wat ze kunnen verwachten. Daarnaast is het ook voor de keeperstrainer een fijne en logische manier van werken. Het helpt met het kiezen van coachingspunten in een bepaalde oefening en je gaat elke oefening een steeds dieper in op de techniek/ het thema dat je die training behandeld. 

Ik (TrainerTobias) heb voor mijzelf een format gemaakt waarin ik al mijn trainingen maak. Dat geeft voor mij structuur en de duidelijkheid die ik nodig, zowel voor mijzelf als mijn keepers. Het format komt voort uit de KNVB opleiding (het praatje/plaatje/daadje-principe) en ervaringen uit het werkveld. Het format bestaat uit een: leer-, kern- en toepassingsfase. 

Het format zal hieronder tekstueel worden besproken. Verder naar onder is een video te vinden waar het format uitgebreider wordt uitgelegd. 

Helemaal onderaan de pagina is het format ook te downloaden. Zodat jij als trainer het zelf ook kan gebruiken. 

1. Wat algemene informatie over de training, het helpt je onder andere het voorbereiden van je training met het juiste aantal keepers en bij te houden wat je met welke groep al gedaan hebt.

2. Wat is het thema/ de focus van deze training?

3. In het vakje boven de training geef je aan hoeveel minuten je besteed aan dit onderdeel en geef je de oefening eventueel een naam.

4. Hier kan de oefening uitgetekend worden. Zo is het visueel ook duidelijk.

5. In het vakje “uitleg” kan de oefening tekstueel beschreven worden. Zo voorkom je een wirwar aan lijnen in je tekening. 

6. Vanaf dit gedeelte kom je in het leerproces, de leerfase is de fase waar je de techniek gaat uitleggen en het met een “droge/langzame” vorm gaat trainen. Hier kan de oefening vaak stilgelegd worden om de techniek duidelijk uit te leggen. 

7. Focuspunten/coaching punten zijn de belangrijkste punten binnen de oefening, daar dient de trainer extra aandacht voor te hebben en dit zijn tevens de punten waarop gecoacht wordt. 

8. Dit is de kernfase van je training, hier ga je de techniek al meer richting de wedstrijd vertalen. Hier dient al een wedstrijd-echt element in te zitten. Denk aan een extra aanvaller of het scoren van rebounds.   

9. De toepassingsfase is de fase waar je een volledig wedstrijdechte vorm gaat spelen. Hierin staan de focuspunten nog steeds wel centraal, het is de bedoeling dat de keeper de eerder besproken manieren/techniek in de training nog wel toepast. 

Download het format hier!

KEEPERSTRAINING FORMAT TRAINERTOBIAS
Word – 29,9 KB 68 downloads
KEEPERSTRAINING FORMAT TRAINERTOBIAS
PDF – 90,7 KB 57 downloads

Klik hier voor een volledig ingevulde trainingen in dit format!