Mentale voorbereiding

Voetbal is een onvoorspelbaar spelletje, een bal binnen- of buitenkant paal kan een finale beslissen. Daarnaast zijn er nog 1000 andere dingen die allemaal buiten jouw invloedssferen liggen.

Desalniettemin doe je toch voor elke wedstrijd (nagenoeg) dezelfde warming-up. Buiten dat je deze fysiek voorbereiding doet op een wedstrijd of training, dien je dit ook met je brein te doen. Als je brein klaar is, dan volgt de rest van je lichaam vanzelf. 

Daarom vind je hieronder een aantal handige manieren/tips om je brein optimaal voor te bereiden op het leveren van de best mogelijke prestatie.

Routines

Zoals hierboven al beschreven, is voetbal onvoorspelbaar. Een van de beste manieren om jezelf klaar te maken voor deze onvoorspelbare ervaring, is het inbouwen van routines. Een routine is een bepaalde volgorde van specifieke handelingen die je op een bepaald moment doet.

In het geval van een keeper kan dat bijvoorbeeld zijn: Het inpakken van je voetbaltas de avond van tevoren, het indelen van je voetbaltas, voor een wedstrijd/training een bepaald iets eten of drinken enz. enz.

Het belang van routines wordt door het gros van de mensen nog echt onderschat, maar is een hele effectieve manier om een bepaalde vorm van zekerheid te geven. Speel je een keer een goede wedstrijd? Bedenk dan achteraf hoe jouw wedstrijdvoorbereiding eruit zag, en probeer dit een paar wedstrijden achter elkaar. Schaaf bij waar nodig en kom zo tot de optimale pre-match routine. 

Routines geven je houvast en geven het signaal aan je brein "deze handelingen gebeuren er nu, dan komt er dus een wedstrijd/training aan". 

Visualiseren

Het vooraf visualiseren van wedstrijdsituaties. Hoewel voetbal een onvoorspelbaar iets is,  zijn er een aantal momenten die (bijna) elke wedstrijd/training wel terugkomen. Denk aan: een corner, een schot van buiten de 16, een doeltrap, een voorzet vanaf de zijkant enz. enz. 

Bedenk voor het begin van de wedstrijd/training hoe je op deze situatie gaat handelen en probeer het plaatje ook in je hoofd te schetsen of misschien zelfs op papier te zetten. Doe dit zo realistisch mogelijk als je kan. "Waar sta ik als de bal daar is?" "Welke personen staan er voor me, en welk rugnummer hebben deze spelers?" "Met welke hand ga ik als eerste als de bal naar die hoek gaat?" enz.

Gebruik bij de visualisatie ook momenten uit het verleden, "Toen ik laatst die bal op de training uit de hoek tikte, wat deed ik toen?". Deze visuele voorbeelden kunnen ook weer helpen in je visualisatie naar de wedstrijd toe. 

Relativeren

Voetbal wordt door mensen afgeschilderd als een zaak op leven en dood en ergens is dat ook zo, de uitkomst van een finale is altijd "De een heeft alles, en de ander heeft niks". Maar soms is het ook goed om het in een breder perspectief te zien, de wereld is groter dan alleen voetbal. 

Door het in een breder perspectief te zien haal je voor jezelf de grootste druk er vanaf. Stel jezelf elke keer de vraag "Wat dan?". Zo downplay je het belang van een wedstrijd (of voetbal in het algemeen) elke keer een beetje meer. 

Voorbeeld:
Wat als je een fout maakt? Dan is het een tegendoelpunt.
Wat gebeurd er na een tegendoelpunt? Dan sta je 1-0 achter.
Wat gebeurd er als we 1-0 achter staan? Dan verliezen we.
Wat gebeurd er als we verliezen? Dan hebben we een slecht gevoel.
En wat gebeurd er na een tijdje met dat slechte gevoel? Dan is het weg.
En wat gebeurd er als dat slechte gevoel weg is? Dan word ik weer blij.

Zo kan je zien dat die ene fout uiteindelijk niet het einde van de wereld betekent, ook al kan dat op het moment zelf wel zo voelen. Hoe erg de fout ook is die je maakt, en welke consequenties daar ook aan hangen. Door het in een breder perspectief te zien, maak je het voor jezelf een stuk minder zwaar. 

Onthoud, druk word gecreëerd door mensen. Wat betekent dat mensen die druk ook weer weg kunnen nemen, onder andere door te relativeren!

Mediteren

Onder andere Juventus keeper Wojciech Szczesny is er een fervent voorstander van. Meditatie.
Mediteren kan je helpen ruimte te creëren in je hoofd en je lichaam in een rustmodes te brengen. Doordat meditatie onder andere stress verminderd, helpt het de spieren te ontspannen. Wat ook minder kramp en spierpijn moet opleveren.

Daarnaast helpt het je focus te verbeteren en meer rust te creëren in je hoofd, waardoor er meer ruimte is om te concentreren op de wedstrijd/training. 

Wil je beginnen met mediteren, kijk dan onderstaande video.