Spelvoorzetting voeten

In dit kopje worden alle mogelijke manieren van spelvoorzetting met de voeten behandeld, zowel dode spelmomenten als het lopende spel.   

Doeltrap

Het spel hervatten na een achterbal wordt gedaan via een doeltrap, hieronder wordt de techniek beschreven die wordt gebruikt om de bal ver en precies weg te trappen.

  1. Gebruik een aanloop die voor jou voldoende snelheid kan genereren om kracht te kunnen zetten om hem ver weg te trappen. Dit is voor elke persoon anders. Mijn aanloop ziet er altijd zo uit:
    Leg de bal met twee handen neer - zet je linkervoet naast de bal - zet vijf passen achteruit - twee passen naar links - begin met kleine stapjes en maak deze steeds groter 
  2. Voordat je aan gaat lopen, draai je bovenlichaam naar de kant waar je de bal heen wil schieten. Zo hebben je heupen genoeg ruimte om je been door te kunnen zwaaien. 
  3. Zorg dat als je aan gaat lopen, je genoeg snelheid opbouwt door klein te beginnen en de stappen steeds groter te maken. Zo kan je kracht zetten om de bal weg te trappen.
  4. Zet je standbeen stevig in de grond, met voldoende afstand tot de bal voor je schietbeen om de bal goed te raken.
  5. Raak de bal op ongeveer een vierde van de hoogte. Raak de bal met het stuk van je schoen waar de veters de binnenkant van je schoen raken. Houd je tenen omlaag.  
  6. Hou je bovenlichaam achterover om je been verder door te kunnen zwaaien.
  7. Zwaai goed door met je bovenbeen, neem hier ook je arm in mee.

Uittrap

Als je de bal gevangen hebt en wil de speler ver voor je uit bereiken, kan je dat het makkelijkste doen met een uittrap vanuit de handen. Dit is ook de techniek die het eerst aangeleerd dient te worden voordat je overgaat naar dropkick's/sidevolley's. 

  1. Houd de bal met twee handen recht voor je.
  2. Wip de bal omhoog door je pinken naar binnen te draaien, zo gaat ie maar een beetje omhoog maar dat is genoeg om tijd te creëren voor het naar achter zwaaien van je been. Zet 1-2 stappen om iets meer snelheid te creëren. 
  3. Houd je tenen naar beneden bij het naar achter zwaaien van je been. 
  4. Houd het been een beetje gebogen. 
  5. Raak de bal met wreef net onder kniehoogte.
  6. Zwaai door om de bal meer snelheid mee te geven. 

Dropkick/halfvolley

Een moeilijke techniek die heel handig kan zijn omdat de bal vrij laag door de lucht gaat en toch veel afstand kan afleggen. 

  1. Houd de bal in een van de twee handen (aan te raden is om het in je "zwakke" hand te doen, dus als je rechtsbenig bent in je linkerhand en andersom).
  2. Wip de bal een klein beetje op, zo creëer je wederom genoeg tijd. 
  3. Terwijl de bal naar beneden gaat, zwaai met je sterke been naar achter. Houd je tenen naar beneden.
  4. Je wilt de bal raken op het moment dat hij de grond raakt, dit vereist heel veel timing. Dit is veruit het moeilijkste gedeelte van deze techniek.
  5. Raak de bal met je wreef.
  6. Zwaai goed door met je been. 
    Deze techniek is makkelijker als je in een voorwaartse beweging bent. Dan bouw je namelijk al snelheid op. 

Sidevolley

Dit is de techniek die veel profkeepers gebruiken om het spel snel voort te zetten en zo een counter te starten. Deze techniek is moeilijk en vereist veel oefening. Het kleinste foutje kan het verschil maken tussen een goede en slechte bal. 

  1. Houd de bal in je "zwakke" hand.
  2. Gooi de bal een klein beetje richting je goede voet.
  3. Probeer zo veel mogelijk horizontaal met je lichaam in de lucht te hangen, steunend op je standbeen.
  4. Strek je goede been en wijs met je tenen naar beneden. Je wilt de bal op de buitenkant van je voet raken.
  5. Je gaat met je goede voet een soort snijdende beweging maken. Van boven naar beneden. 
  6. Raak de bal op de zijkant van je voet en zwaai door met je been naar beneden.