Leren van keepers/ goalies in andere sporten!

Gepubliceerd op 28 november 2024 om 00:09

De positie van de keeper is niet een positie die niet slechts voorbehouden is aan het veldvoetbal. In veel meer sporten is een keeper of doelman/vrouw te vinden. In dit blog wordt aan de hand van actieve keepers en/of keeperstrainers gekeken naar andere sporten, hoe ziet de positie van de keeper er daar uit? Zijn er verschillen of overeenkomsten te herkennen? En kan de veldvoetbalkeeper iets leren van de keeper in deze sport?

Handbal

    Gerrie Eijlers speelde in zowel Nederland als Duitsland handbal op het allerhoogste niveau. Hij speelde 120 interlands voor het Nederlands handbalteam en was aanvoerder van het nationale ploeg die zich in 2020 voor het Europees Kampioenschap kwalificeerde. Tegenwoordig is Gerrie keeperstrainer van de Nederlandse handbal-mannen en HV Kras Volendam.

    1. Wat onderscheidt een goede handbalkeeper van een wereldklasse handbalkeeper?

    Een wereldklasse handbalkeeper kan een schutter “lezen” of naar een bepaalde kant dwingen. Door het lezen van de lichaamshouding van de schutter kan de keeper reageren op de bal die nog moet komen. De bal gaat namelijk zo hard dat een reactie fysiek bijna onmogelijk is.

    Daarnaast speelt het fysieke aspect een cruciale rol. Het vermogen om explosief en krachtig af te zetten met het buitenste been om saves op verschillende hoogtes – hoog, midden, of laag – te maken, is een onderscheidende kwaliteit van een wereldklasse handbalkeeper.

    Het mentale aspect mag ook niet onderschat worden, het kunnen omgaan met de vele schoten/tegendoelpunten die je krijgt maar er wel elke keer weer staan om de volgende bal te pakken.

    1. Wat kan een veldvoetbalkeeper leren van een handbal keeper?

    De hand-oog coördinatie + de reflexen zijn in beide sporten van cruciaal belang. Daarbuiten is het duwen van een speler richting een hoek/kant in een 1-op-1 iets waar een veldvoetbalkeeper heel veel voordeel uit kan halen in die situaties.

    Het weten wat de zwakke kant is van de schutter en die kant “open leggen”, om schutter naar zijn zwakke kant te dwingen.

    Ijshockey

    Mike Kersten
    Mike Kersten was zelf jarenlang ijshockeykeeper van onder andere de Tilburg Trappers en de Red Eagles Den Bosch in de BeNe League. Tegenwoordig coacht Mike de keepers van de U18 van de professionele ijshockeyclub Lahti Pelicans in Finland. Daarnaast is Mike actief als goaliecoach van het Nederlands ijshockeyteam onder 18.

    Kars Buurman
    Kars Buurman speelde een groot gedeelte van zijn ijshockey-carrière bij de Tilburg Trappers, waar op 17-jarige leeftijd zijn debuut mocht maken in het eerste team in een competitiewedstrijd tegen de Black Dragons uit Erfut. 

    1. Wat onderscheidt een goede ijshockeykeeper van een wereldklasse ijshockeykeeper?

    Kars: Er zijn twee dingen die erg belangrijk zijn, allereerst is het fysieke aspect erg van belang. Een gemiddelde ijshockeykeeper is ongeveer 1 meter 90 (6’3), daarbij speelt de beenlengte een grote rol. Hoe meer beenlengte, hoe meer de goalie zijn/haar goal kan bedekken. Onder de 1.80 wordt het een stuk lastiger om een wereldklasse keeper te worden.

    Daarbuiten is ook een groot stuk mentaal, de keeper moet veel zelfvertrouwen hebben. Schoten komen namelijk snel en veel, er is weinig tijd om mentaal te herstellen van een foutje.

    Mike: Het reactievermogen is iets waar een ijshockeykeeper zich echt op kan onderscheiden. De puck gaat met meer dan 130 kilometer per uur, een goede reflex kan echt het verschil maken. De meeste goals vallen namelijk binnen 2,5 à 3 meter van de goal.

    1. Wat kan een veldvoetbalkeeper leren van een ijshockey keeper?

    Kars: Het positioneren in de goal, een ijshockey keeper moet continu herpositioneren. De keeper heeft namelijk niet/nauwelijks tijd om te reageren op de puck vanwege de snelheid van het spel en de schoten.

    Mike: Vooral de mentaliteit van de keeper, direct kunnen omschakelen na een tegendoelpunt. Het volgende schot kan namelijk binnen tien seconden weer komen. Daarnaast een stuk concentratie/focus, het is bijna onmogelijk om even een moment niet gefocust te zijn tijdens de wedstrijd. Voornamelijk door de snelheid van het spel.

    Zaalvoetbal

    Arjan Heerland heeft op het veld de top van het amateurvoetbal gehaald, maar kwam in de zaal pas echt tot zijn recht. Met over 350 wedstrijden in de Eredivisie-zaalvoetbal (voor respectievelijk Bunga Melati, Hoornse Veerhuys, Hovocubo en ZVV Volendam) en meer dan 25 interlands voor het Nederlandse zaalvoetbalteam. Tegenwoordig is Arjan keeperstrainer van het Nederlandse zaalvoetbal en docent bij de KNVB, met een focus op het zaalvoetbal.

    1. Wat onderscheidt een goede zaalvoetbalkeeper van een wereldklasse zaalvoetbalkeeper?

    Een wereldklasse zaalvoetbalkeeper kan heel lang frontaal op de bal blijven, groot blijven en wachten. Door zijn lichaamsgewicht omhoog te houden, kan hij lang wachten en vertrouwen op zijn reflexen.

    Daarnaast kan een wereldklasse zaalvoetbalkeeper een extra speler zijn in de opbouw en zo een overtal creëren. Dan wordt het in principe 5 tegen 4. Het is echt een extra wapen.
    Ook in het verdedigende aspect kan een wereldklassekeeper van extreem grote waarde zijn, vooral omdat de keeper zoveel schoten tegen krijgt.

    1. Wat kan een veldvoetbalkeeper leren van een zaalvoetbalkeeper?

    Dat is voornamelijk het groot blijven en niet het lichaam in een bepaalde positie brengen voordat er daadwerkelijk geschoten wordt. Hierbij is ook het snel verplaatsen in de goal en het hele korte voetenwerk van groot belang, ook een duidelijk leerpunt vanuit het zaalvoetbal voor het veldvoetbal.

    Ook de handelingssnelheid is iets waar het veldvoetbal naar het zaalvoetbal kan kijken. Het starten van tegenaanvallen door het snel verplaatsen van het spel naar voren en daar de bal met een worp/trap ook krijgen.  

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.