Hoe onderhoud ik mijn keepershandschoenen?

Gepubliceerd op 22 juli 2024 om 04:08

Je keepershandschoenen zijn voor de keeper misschien wel het belangrijkste onderdeel van zijn/haar uitrusting in training en wedstrijden. Daarom dien je er goed voor te zorgen. In dit blog lees je jij je handschoenen optimaal kan verzorgen!

Voor de wedstrijd/training

Jij wilt natuurlijk de eerste paar ballen meteen klem pakken, om zo het goede gevoel voor de rest van de wedstrijd/training te hebben. Zorg daarom dat, voordat je naar buiten gaat, je de handschoenen wat vochtig maakt. Dit kan makkelijk door ze even onder de kraan te houden (zorg dat het water lauw is), en het water goed over de handschoen te verspreiden. Let op! De handschoenen moeten niet te nat zijn, dan worden ze slap en glippen alle ballen uit je handen. Knijp overtollig water uit je handschoenen. 

Tijdens de wedstrijd/training

Je wilt natuurlijk de grip tijdens de belangrijkste momenten in de wedstrijd wel vasthouden. Houd de handschoenen daarom tijdens de wedstrijd vochtig. Het is niet aan te raden om met je bidon direct op je handschoenen te spuiten, je bewatert een plek/streep heel erg terwijl de rest van de handschoen vrijwel droog blijft.
Hoe dit op te lossen? Doe het water in je mond en maak van je lippen een soort sproeiertje. Zo kan je het water evenredig verdelen over je handschoenen. 

Spugen in je handschoenen kan ook, maar ook daar heb je het probleem dat een plek dan wel vochtig wordt en de rest niet. En het is vooral erg onsmakelijk als je je boterham met pindakaas op je handpalmen staat te spugen.  

Na de wedstrijd

Je hebt de hele wedstrijd de goede grip in de handschoenen gehad en een clean sheet gehaald! Lekker gevoel is dat! Tijd om je handschoenen weer op te bergen. Voordat je ze opbergt, zorg dat je ze goed schoonmaakt. Zodat je weer met een frisse start begint. Om ze schoon te maken, was je de handschoenen onder de lauwe kraan en knijp ze goed uit. Waarschijnlijk is het water de eerste paar keren bruin van kleur, dat is de modder/vuil van het veld. Blijf dit proces herhalen tot het water niet meer bruin is. Knijp ze voor een laatste keer goed uit! Ga je handschoenen niet uitwringen, dat kan het latex beschadigen en zelfs laten scheuren. Berg de handschoenen vervolgens op in een omgeving op kamertemperatuur. Houd ze weg van warmtebronnen als verwarmingen of kachels. Leg de handschoenen met de palm omhoog, leg de palmen niet op elkaar. Dan kunnen de handschoenen aan elkaar gaan plakken en is de kans groot dat je het latex kapot trekt als je weer van elkaar afhaalt. 

Tips

  • Veel profkeepers smeren vaseline (of andere producten) op hun handschoenen voor extra grip, dat werkt op korte termijn maar het beschadigd het latex heel erg. Dus tenzij je elke maand een nieuw setje handschoenen wil kopen, is het gebruik van vaseline (of iets vergelijkbaars) niet aan te raden.
  • Online zijn veel producten te koop om je handschoenen schoon te maken, in principe zijn al deze producten niet beter/slechter dan schoonmaken met alleen water. 
  • Doe je handschoenen niet in de wasmachine/droger, de chemicaliën in wasmiddelen/verzachters zijn erg schadelijk voor het latex en dus de grip in je handschoenen. 
  • Probeer de handschoenen altijd een beetje vochtig te houden. Dus ook als je ze niet gebruikt. Als je de handschoenen heel erg laat uitdrogen kan het latex barsten. 
  • Zorg dat twee paar handschoenen hebt, een "trainingspaar" en een "wedstrijdpaar". Zo beschadig je het latex niet te erg. 
  • Voetbal je veel op kunstgras? Kijk dan naar handschoenen die daar speciaal voor gemaakt, kunstgras verhoogd de slijtage aanzienlijk. 
  • Gebruik bij het opstaan nooit je vlakke hand maar je vuist, vlakke hand op de grond is killing voor je latex.
  • Regent het hard tijdens de wedstrijd/training? Knijp dat regelmatig je handschoenen uit tijdens de wedstrijd/training of hang een handdoekje in je goal om daar je handschoenen aan droog te maken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.