Het voetbalspel evolueert gigantisch snel, er wordt steeds meer technologie toegepast in het voetbal. Niet alleen voor spelers, maar ook voor keepers zijn er een aantal interessante technologische ontwikkelingen gaande die de aandacht verdienen.
Een aantal van deze technologieën worden in dit blog op een rijtje gezet.
Virtual reality
Binnen het keepersvak heeft ook virtual reality zijn intrede gedaan. Met deze technologie kan een keeper bijvoorbeeld een wedstrijdechte situatie nabootsen, zonder zelf op het veld te hoeven staan. Denk hierbij aan dode spelmomenten of bepaalde aanvalspatronen van de tegenpartij.
Waar VR ook heel erg bij kan helpen is het visualiseren, als onderdeel van een wedstrijd voorbereiding (Hoe visualiseren werkt, lees je hier). Je kan situaties zo realistisch mogelijk maken als je zelf wilt. Van het stadion tot aan de rugnummers van de spelers, de mogelijkheden zijn eindeloos.
GPS Tracker
Iets wat bij veel profteams al een vaste gewoonte is, is het tracken van verschillende gegevens van spelers tijdens trainingen of wedstrijden. Zo kan er gekeken worden naar de afstand die afgelegd wordt binnen de wedstrijd of training, maar ook naar hartslag/ stressniveau en fysieke intensiteit. Dit kunnen goede indicatoren zijn hoe de keeper in dit geval wedstrijden/trainingen beleefd. Is zijn hartslag/ stressniveau hoog? Dan kan het goed zijn dat de keeper heel zenuwachtig is.
Keepersbril
De keepersbril is iets wat als eerst gebruikt werd door Bayern München (hier rechts op de foto, Manuel Neuer met de bril). Door het dragen van de bril, de Swilver Vision, wordt het zicht van de keeper verslechtert. Met als doel is om de reactietijd/ hand-oog coördinatie/ focus en de oogspier te trainen.

Data
Het voetbal word meer en meer data-georiënteerd. Clubs bouwen er zelfs hun hele filosofie omheen (zie als voorbeeld, alle Red Bull-clubs). Ook voor keepers is data een onderdeel wat steeds belangrijker en waardevoller kan zijn. Zo is het reddingspercentage een goede statistiek om te kijken naar de kwaliteit van een keeper, het zegt namelijk iets over het aantal schoten op doel dat de keeper stopt. Het gemiddelde reddingspercentage van keeper in de top zes grootste competities, ligt tussen de 70-75%. Kanttekening hierbij is dat hierbij de kwaliteit van het schot niet wordt meegerekend.
Een ander goed voorbeeld zijn penalty's. In data kan mooi gevangen worden waar de speler zijn afgelopen tien/vijftien penalty's geschoten heeft. Schoot speler A 9 van de 10 penalty's laag in de rechterhoek, dan is de kans groot dat hij dat bij de volgende penalty weer zal doen.
De mogelijkheden in data zijn voor keepers eindeloos, zo kunnen dode spelmomenten van de tegenstander geanalyseerd worden of het aantal aanvallen op een bepaald gedeelte van het veld.
Videoanalyse
Gecombineerd met data, is ook de videoanalyse erg in opkomst. Deze twee gaan vaak hand in hand. Er kan gekeken worden naar aanvalspatronen van de aankomende tegenstander of naar eigen prestaties op het veld. Het geeft een objectief en eerlijk beeld van bepaalde acties/situaties om lering uit te trekken voor als dezelfde situatie zich weer voordoet.
Denk bijvoorbeeld aan het analyseren van tegendoelpunten/ cruciale reddingen of dode spelmomenten van de tegenpartij.
Verschillende soorten handschoenen
Er zijn verschillende soorten handschoenen op de markt die anders zijn dan de "normale" handschoen. Zo zijn er handen die speciaal zijn voor kunstgras (met een harde foamlaag) of voor het natte weer (met een extra waterafstotende laag).
Een revolutionaire handschoen voor mij, was de No-Grip handschoenen. Een handschoen met een laag stof in plaats van foam. Als gevolg hiervan heeft de handschoen helemaal geen grip en is het daardoor heel moeilijk om de bal te vangen. Deze handschoenen wordt gebruikt om de handling van keepers te trainen. Het idee is: als je met een handschoen zonder grip de bal kan vangen, is het met een handschoen met grip makkelijker.

Al deze technologie kan de keeper net een stukje beter maken en op detailniveau het verschil maken. Echter onthoud: Voetbal is en blijft een spel van binnen- of buitenkant paal.
Reactie plaatsen
Reacties